
Simonetta jest pisarką z zamiłowania i prawniczką z wykształcenia. Pochodzi z Palermo na Sycylii. Swoją twórczość pisarską skupia na tematyce kuchennej, wydała już sporo bestsellerów o tej tematyce. Wielokrotnie nagradzana i wydawana za granicą, obecnie mieszka w Londynie. Simonetta pochodzi z rodziny o głębokich korzeniach i tradycjach. Jej inspiracją jest jej kochana babcia Maria. To właśnie na podstawie jej zapisków, pamiętników i dzienników, także tych kulinarnych, postanowiła stworzyć książkę zawierającą całą esencję włoskiej, a konkretniej Sycylijskiej kuchni. Jednak z biegiem czasu i pracy stwierdziła, że same suche receptury nie oddadzą smaku dań, który zawierał się także w tracie ich przygotowywania, a nawet na etapie samego planowania posiłków. Dlatego też uznała, że aby oddać prawdziwy klimat dawnych uczt, musi opowiedzieć także ich tło, czyli życie mieszkańców.
Kiedy babcia kobiety, Maria, tworzyła swoje małe dzieła smakowe, Simonetta była dzieckiem. Spędzała lato w rodzinnym domu. Właśnie tam mała dziewczynka była świadkiem tajemnic, sekrecików, ukrytych przed światem wątków z życia służby i grzeszków wyższych sfer. Życie było wtedy zabawniejsze, prostsze i przyjemniejsze. Codzienna ciężka praca chłopów dawała satysfakcję, niezwykłe zabawy dodawały magii wakacjom, a wspólne spędzanie czasu umacniało rodzinę. Wszystko to przy suto zastawionym stole, bo gdzie jest miłość i szacunek, zawsze jest też bogato.
"Kropla oliwy" to lektura idealna dla smakoszy zarówno podróży jak i tych kulinarnych. Pisarka niezwykle barwnie opisuje swoje dzieciństwo, życie na Sycylijskiej Ziemi i wszystkie uczty jakie odbywały się w wielkim gronie. To okazja do zapoznania się z tamtejszym sposobem żywienia stosowanym do dzisiaj, ale i z pięknymi krajobrazami wartymi poznania i przede wszystkim, okazja do cofnięcia się w czasie, kiedy w domach obecni byli kamerdynerzy, na stole królowały proste posiłki, a codzienna praca była przyjemnością. Jak zwykle też muszę pochwalić układ książki, bardzo uporządkowany i wygodny. Najpierw mamy historię Simonetty, a następnie zebrane w jedność przepisy na pyszne dania. Myślę, że choćby z uwagi na włoską kuchnię warto tu zaglądnąć.
Autor: Simonetta Agnello Hornby
Wydawnictwo: Czarne
Liczba stron: 240
Ocena: 5/6
Uwielbiam serię Dolce vita!
OdpowiedzUsuńWłochy i tamtejsza kuchnia są bliskie mojemu sercu, więc chętnie skuszę się na ten książkowy "kąsek" :)